Iskolánk története

    Pécsett 1788 óta van szervezett zeneoktatás. A zeneoktatást ezekben az években egy-egy tanár látta el. A kiemelkedő oktatást végzők köre állandóan bővült, ennek eredményeként a XX. század elejétől már önálló tantestülettel végzi tevékenységét az intézmény. Első igazgatója Kürshner Emánuel (1908-1942), őt Takács Jenő követte. 1952-től a Pécsi Zenekonzervatórium kettéválása után jött létre a Liszt Ferenc Zeneiskola, mint alsófokú művészetoktatási intézmény. Az intézmény igazgatói: Horváth Mihály (1952-1967), Dobos László (1967-1992), Apáthy Árpád (1992-2007) és 2007-től Zsoldos Attila. (2007. július 1-től intézményünk a Városközponti Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményhez tartozik.)   

   Jelenleg az iskola 781 tanulóját 53 tanár tanítja jó szakmai felkészültséggel és lelkiismeretes munkával, 2 önálló épületén kívül több általános iskolában. A tanulók az elméleti képzés mellett 20 hangszer közül választhatnak: hegedű, gordonka, gitár, zongora, orgona, furulya, fuvola, oboa, klarinét, szaxofon, fagott, trombita, kürt, harsona, tuba, jazz trombita, jazz zongora, ütőhangszerek, hárfa és magánének.

    Tanáraink közül többen részt vesznek a város hivatásos és amatőr zenei együtteseinek munkájában. Az egyéni képzés mellett kamaraegyüttesek, vonós- és fúvószenekar biztosítja a növendékek szakmai fejlődését. Tanulóink többsége eljut olyan zenei szintre, amely alkalmassá teszi őket, hogy a város amatőr együtteseiben – kórusokban és zenekarokban – hasznosítsák a nálunk tanultakat. Az iskola hozzájárul a város ifjúsága zenei műveltségének gazdagításához. Legtehetségesebb növendékeink zenei pályákon folytatják tanulmányaikat és szép sikereket érnek el országos zeneiskolai versenyeken és megyei rendezvényeken. A növendék- és tanári hangversenyeink igen látogatottak, népszerűek és eljuttatják az értékes zenét olyan emberekhez is, akik egyébként ritkán mennek el „komolyzenei” hangversenyekre.

    Az önálló intézményből 1952 óta nagyon sok neves zenei személyiség került ki, közülük többen világhírű művészek, országos szaktekintélyek:

- Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművész

- Ligeti András hegedűművész - karmester

- Eötvös József gitárművész

- Balog József klarinétművész

és sokan mások, az ország vezető szimfónikus zenekarainak megbecsült tagjai, zeneoktatási intézményeinek - így a Liszt Ferenc Zeneiskolának is - kiemelkedő tanárai.


Nyomtatás   E-mail